torsdag 20. september 2007
Mens jeg venter ...
søndag 16. september 2007
Nye muligheter - nye problemer?
Det er normalt å møte veggen som student i løpet av studietiden. Det er kanskje ikke så normalt å møtte veggen før den starter, så denne uken vil jeg kontakte studentrådgiver på HSH og NAV. I forrige uke fikk jeg tilsendt bekreftelse på godkjent fellesmodul på 20 sp som kjører fra august til november. Min modul på 40 sp starter ikke før i november ... Da burde det ikke være noe problem å få utsatt avslaget på dagpenger - til november. Innen den tid kan det ha skjedd et mirakel - kanskje fast jobb, i det minste ut året ... Hvis det skulle hende. Vil HSH kunne gi meg dispensasjon fra samlinger om jeg i perioder er arbeidsledig - i årene fremover? Vil NAV ta sitt ansvar med sine muntlige forhåndsløfter om at mitt tilfelle ville bli regnet som unntak og være villig til å gi meg støtte for perioden jeg var på oppstartsamling (det var jo derfor jeg ønsket denne klareringen på forhånd, og det gjorde jeg ganske klart for dem under samtalene tidlig i august ...)
Nye muligheter altså!, og antakeligvis noen nye problemer også ...
Animasjonen er hentet på Animation Library
fredag 14. september 2007
Masterproblemer ...
Det kan se ut som om mastern i første omgang går fløyten. På grunn strenge regler hos NAV når det gjelder oppmøte på nettstudier, og det at HSH i år har valgt - etter påtrykk fra kontrollorganer - å lage et 40 studiepoengskurs, ser det nå ut som om jeg blir nødt å utsette studiene til jeg har fast arbeid. Utrolig men sant.
Jeg fikk tidlig i høst muntlig klarsignal fra NAV om at jeg ville bli vurdert innunder untaksreglene. De roste meg faktisk for initiativet om å ta videreutdanning ved siden av full jobb: Unntaksreglene sier blant annet at ved: Utdanning utenfor normal arbeidstid med redusert studieprogresjon på minst 50% tillates. Det tillates ikke oppmøte på dagtid, ikke så mye som en dag ... (Det siste er nedfelt noe sted, men er vanlig praksis i følge min saksbehandler ...)
For min del medfører dette altså at jeg mister retten til dagpenger. Som forelder må jeg prioritere barna, hvilket innebærer en forutsigbar hverdag som = oversiktlig økonomi. Selv om jeg til nå har vært i full sving som tilkallingsvikar siden skolestart, vet jeg at dette fort kan snu. Studielån er ikke aktuelt, det skal jo tross alt betales en gang, og som eneforsørger har man begrensninger når det gjelder økonomi.
Målet med studiet var å bli mer aktuell på arbeidsmarkedet. Det føles derfor veldig rart å må trekke seg fra studiet fordi jeg - i full jobb - står registrert som arbeidsledig, og bli tvunget til å måtte slutte fordi jeg ikke har fast jobb. Jeg spekulerte et øyeblikk på om jeg skulle ta meg råd til å gjøre unna det første året ved hjelp av studielån, for så å gjøre unna de tre siste med 50 sp. progresjon. Svaret fra NAV var da at jeg - ved kun en dags oppmøte på dagtid ikke ville ha rett til dagpenger. Studiet har 3 oppmøter over 2 år/4 år ...
Jeg forstår at man må sikre seg mot folk som spekulerer i økomomisk gevinst. I mitt tilfelle mener jeg ingen er tjent med dette utfallet. Og jeg forstår ikke hvorfor NAV først ga meg melding om at mitt tilfelle - hvor studiet kunne gjennomføres på kveldstid - ville komme innunder unntaksregelen. På en måte føles det diskriminerende. Jeg kunne jo gått på et hvilket som helst kurs - bare ikke akademisk, og brukt timesvis på det, med full dagpengeutbetaling. Jeg forstår også at noen vil si: Hvorfor skal du slippe unna studielån, og ikke vi? Vel, det som gjør kanskje mitt tilfelle mer komplisert enn andre studier, er feriene som følger med det å jobbe i skolen. Jeg har også vurdert å skaffe meg jobb utenfor skolen, men i forhold til studiet, og det faktum at jeg er nyutdannet lærer fra i fjor, så vil ikke det heller være noen god løsning med tanke på fremtidig mål om sysselsetning. En mastergradsstudent uten erfaring kan fort bli dyr i drift, og kanskje ikke så effektiv vil noen mene.
- Nå ja, tenker du kanskje: Kvalitetsprinsippet gjelder i ansettelser!
- Å nei du, sier jeg da.
Kvalitetssikringen fungerer nok ikke som den skal! Jobb får man gjennom nettverk.
I første omgang nå, vil jeg antakeligvis bli permitert fra studiet, eller hva annet NAV vil kreve ... Og i så fall, komme tilbake til HSH når arbeidssituasjonen tillater det - når jeg får fast jobb. Selvstudiene fortsetter uansett, pensumlisten er tilgjengelig, og et spennende samarbeid har allerede begynt. Mer om det senere. Alt arbeidet den siste tiden med dette, korrespondanse, diskusjoner på telefoner etc., har tatt litt peppen ut av meg, og jeg har derfor blitt rammet av bloggsperre. La oss håpe den i alle fall med dette er over.
onsdag 5. september 2007
Litt om lyd
I forbindelse med åndsverksgjennomgangen Video del 1 uke 36 - som ligger i Fronter - kom jeg på noe viktig kanskje flere ville ha nytte av å ha i bakhodet når det gjelder bruk av andres verk i undervisningsammenheng og IKT i skolen.
I fordypningsstudiet IKT i læring på Hive, skulle vi lage et undervisningsopplegg i powerpoint. Jeg fikk en ide, på bakgrunn av en barnesang jeg hadde stiftet bekjentskap med via en cd jeg kjøpte i USA - sommeren 05. Sangen var så fengende, at jeg ungene starta dagen med den i ukesvis ved frokostbordet - enda de var ganske store da. Jeg bare måtte ha den liksom ... Problemet med det, var at dette var en oppgave med mange læringsmål, så jeg visste med det at den ville være svært aktuell i forhold til presentasjonsmappekravet som ville komme våren 06. Derfor var det viktig å være føre var. Det var mange timer og dager med arbeid som skulle nedlegges i opplegget. Jeg gikk igang med en grundig research i gråsonene - før jeg gikk igang.
Historien endte med at jeg publiserte powerpointen på passordbelagt blogg. Her er et klipp fra refleksjonsteksten fra presentasjonsmappa, med sitater jeg skrev ned, etter et par dagers dialog med representanter fra Tono - blant annet:
Tono/NCB ( www.tono.no ) er det organet i Norge som forvalter lydfestingsretten, og er den instansen som gir tillatelser for bruk av musikk i forskjellige sammenhenger. Phonofil AS’s (forvalter av digitale rettigheter i Norge) har publisert en opplysende artikkel om emnet. I følge åndsverkslovens §21og Tono's representant Rudi Kessel, kan presentasjoner som denne lages og brukes i undervisning - uten spesiell tillatelse, men den kan ikke uten videre legges ut på åpent nett, men at det finnes unntak fra unntak fra unntakene. Å legge det digitale arbeidet på nett passordbeskyttet eller i lukkede systemer som for eksempel ClassFronter, slik at allmennheten utelukkes, gjør at man i en undervisningssituasjon beskyttes av opphavsrettens §21. Relasjonen til bruken av produktet i undervisningssammenheng, veier tyngre enn hvilken teknologi som benyttes for fremføring av produktet.
Med dette i bakhodet er det altså ingenting i veien for at man verken som IKT-student, lærer eller grunnskoleelev kan lage multimediale produkter av kulturskattene – heldigvis. Er man i tvil om rettigheter og bruk av musikk, bør man kontakte Tono.