onsdag 22. august 2007

Podcas med Andreas Lund


I dag (eller i går) tok jeg mot til meg å sendte en mail til Andreas Lund, og utfordra , eller inviterte han, på å la meg publisere hans foredrag på Diginalet. Han stilte seg positiv til det, og jeg ble egentlig ganske overraska. Mer om det i podcasten ...

Det gikk lettere med Odeo og lenking i dag. Tastaturet har vært snillere, og øvelse gjør mester. Det er to operasjoner: en hvor man lager podcast, og den andre hvor man laster opp lydfilen som ligger på server og så legger den i den opprettede podcasten.

Jeg hadde lyst å prøve å lage et eget innlegg. Siden jeg selv synes jeg er helt elendig på muntlig, så er det greit å presse seg selv i trygge omgivelser. Jeg skrev først ned det jeg ville si - i word. Så leste jeg det opp, i diktafonen med headset ute på verandaen - vekk fra TV og familie. Siden jeg leste inn bare en gang uten å øve, er jeg fornøyd. En del av greia med Web 2.0 er å lære seg til ikke å være så pirkete som man nok ellers bør være i et masterstudie ... Man bør tåle litt snubling i ord, og litt harking og pesing her og der. Det er litt av sjarmen med podcast tror eg. Det er ekkelt å høre seg selv, og jantekraften overføres overraskende bra via bredbånd: J-kraften trykker deg ned liksom.

Når e-posten endelig fikk kontakt med server (er det ikke det ene så er det det andre - ikke sant) fikk jeg også kontakt med Tim Rudd. Her fikk jeg tilsendt powerpointpresentasjonen til Tim Rudd, og han la ved noen aktuelle lenker, så jeg oppdaterte Podcast 1 - 2007 - og plasserte en avspiller i menyen. På den måten kan jeg holde den aktuell litt lenger. Tenker jeg gjør det samme med Andreas Lund her på denne bloggen ...

mandag 20. august 2007

Forskningsmetode i IKT-pedagogikk


Jeg har fått en del bøker tilsendt fra biblioteket. Jeg synes boken Forskningsmetode i IKT-pedagogikk av Glenn Torgersen og Lars Vavik virker som et godt utgangspunkt for pensum. Tidsskriftet Digital kompetanse kom dumpende ned i postkassa i dag også, sammen med Utdann!ng, så ved siden av nyhetsstrømmen min på 111 feeds, så kan jeg si at jeg i øyeblikket føler meg ganske ... Jeg skulle ønske jeg hadde større hjerne for å si det sånn ...

Testing av Voice Thread



Voice Thread er vel ypperlig til bruk i grunnskolesammenheng. Her har jeg laget en testversjon fra bilder jeg tok på samlingen. Her er det potensial for de fleste fag, retninger og trinn - jeg spesielt på dokumentasjon av prosess.

Podcast - Tim Rudd

Oppdatering:
Etter en del plunder med passord og opplastingsproblemer ser podcasten nå ut til å fungere på Diginalet. Kort fortalt var det ikke annet enn lenkeproblemer ... I forhold til passord, så var årsaken at WebDAV hadde sneket seg inn i url'en. Når jeg endelig fikk rettet dette opp (etter tips fra Anders) ved å slette første og å laste opp på ny, så dukket det opp et punktum (som i Odeo-avspilleren var på størrelse med en piksel) som frekt nok tok plassen til et kolon (hastverk er lastverk!).
Når man laster opp en mp3 fil i Odeo, lager odeo sin egen url, og det var derfor vanskelig å oppdage denne klassiske feilen visuelt - i etterkant. Det at filen likevel kunne spilles på min stasjonære, gjorde selfølgelig forvirrelsen komplett. I utgangspunktet hadde jeg ikke trengt å bruke Odeo, og det blir litt smør på flesk når man kjører Snap i tillegg, men

man lærer så lenge man leker - ikke sant ...

Endelig fikk jeg så lagt ut podcasten av Tim Rudd's forelesning: Re-thinking learning and learning spaces: new technolgies and future possibilities -Diginalet. Jeg har valgt å skrive posten på engelsk slik at både mine norsktalende og engelsktalende medlemmer i blogosfæren også kan nyte godt av Mr. Rudd's entusiasme for IKT i læring, og Futurelabs innovative arbeid på området.

I dette arbeidet har jeg brukt Goldwave, for redigering av lydfilen, som jeg tok opp med min sony icd -p530f (diktafon). Musikken du hører har jeg lastet ned fra Podshow. Filen ble så lagt ut på mitt lagringsområde på HSH, og ble deretter lastet opp til Odeo, hvor jeg hentet embedkoden som jeg limte inn i selve blogposten.

Jeg hadde ikke brukt Odeo tidligere, og synes det var på høy tid å prøve. Tidligere har jeg lagt ut lenker til filer. Fordelen med Odeo, er spesielt at man kan starte avspilling øyeblikkelig i browser.

søndag 19. august 2007

Tilkobling til W - problem løst:

Oppdatering 00:30 20.08.07: Problem løst c",)

Jeg så hele tiden etter W: i Utforsker, slik jeg er vant til å finne den både fra studier på HiVe og på HSH lokalt nå sist helg. Etter å ha rota litt her og der ble løsningen litt tilfeldig denne:

Mine nettversteder > Web mapper > dobbeltklikk på mappen:

Jeg fikk så opp innloggingsvinduet, og gjorde følgende:
> bytt brukernavnet (fra: \\loke\stud ...) til HSHSTUD/brukernavn


Anders sendte underveis i prosessen denne veiledning for å lage nettverkssted. Innstalleringen var gjort i forkant, slik at mappen allerede lå plassert under: Mine nettverksteder > Web mapper før jeg gikk i gang med prosessen som vist over.

Hva kan man si: Gamle vaner vonde å vende ... og, ikke minst:

Takk til alle som ville bidra til å løse følgende problem:



Problemene med å koble seg til via VPN er løst. Løsning var å innstallere på nytt.
Nye løsninger fører gjerne med seg nye problemer ... Denne gangen tilkobling til lagringsområde hjemmefra. Her er løsningene jeg har prøvd så langt uten hell - eller med (depends I suppose :O):

Løsning 1:
Feilmelding:


Løsning 2 - under punktet W:
Er du andre steder kan du koble deg til via WebDAV på adressa http://stud.hsh.no/WebDAV/home/[brukernavn].
[brukernavn] erstatter du med det navnet du bruker når du logger deg på.
Feilmelding:



Løsnin 3 - opprette nettverkssted:
Går det ikke kan du først prøve å opprette et nettverkssted med adressa http://stud.hsh.no/WebDAV. Når først servertilkoblingen er gjort med domene, brukernavn og passord vil du som regel kunne lage en kobling direkte til din egen katalog.
Feilmelding:



Så da så ...

Brannmuren er slått av for anledningen og jeg er tilkoblet på VPN.
Tar gjerne i mot tips ...

fredag 17. august 2007

Siste innspurt i første hit!

Programmet i går var tett:

Torsdag 16. august:
08:30 - 10:15 Profil-gruppene møter dei fagansvarlege (div. grupperom)
10:30 - 12:00 ”IKT, aktivitet og design: læring og undervisning i kunnskapssamfunnet”, v/Andreas Lund, Intermedia, Universitetet i Oslo (UND 104)
12:00 - 12:30 Matpause/Lunsj (Kantina)
12:30 - 14:30 Oppstart av 20-sp kursa for 1.- og 2.-årsstudentar. (UND 104)
14:30 - 15:30 Matpause/middag (Kantina)
15:30 - 16:00 Orientering om studieavtale og innpassing (UND 102)
16:00 - 18:00 Litteratursøk og referansehandtering v/Halfdan Wiik og Irene Waage frå Biblioteket ved HSH (UND 104)



Høydepunktet var selvfølgelig Andreas Lund, som snakket om aktivitetspedagogikk knyttet opp til IKT i læring. Han pekte på noen vesentlige mangler, som mulig vil bli et utgangspunkt for mastergradavhandlinger.

Her er programmet for i dag:
Fredag 17. august:
08:30 - 09:45 "Re-thinking learning and learning spaces: new technologies and
future possibilities", v/Tim Rudd, Futurelab, UK (UND 104)
10:00 - 11:00 ”Digitale moglegheiter og utfordringar i skulen”,
v/Rune Krumsvik, Universitetet i Bergen (UND 104)
11:00 - 11:15 Kaffipause
11:15 - 12:15 Undervisning 20-sp kursa for 1.- og 2.-årsstudentar (UND 102 og Osahaugen)
12:30 - 13:00 Avslutning (UND 104)

I går fikk jeg boken: Skulen og den digitale læringsrevolusjonen, av Rune J. Krumsvik som altså kommer for å holde foredrag om de digitale utfordringer og muligheter - gledere meg :O)

torsdag 16. august 2007

HSH - Animoto

Adblock
hshOppdatert 10:40
Her er en liten smakebit på Animoto som ble lansert i dag. Det var for godt til å være sant. Prisen er 3$ pr. film eller 30$ pr. år. Ikke så mye for et år altså, men dog ... To varianter finnes: en Short versjon på 30 sekunder (som brukes til å lokke - eller irritere kunden med :O) og en Full length versjon til prisen som nevnt altså. Animoto har den egenskap at bildene vises i takt med musikken. Musikken velger man i Animoto. Jeg valgte nok en med litt rask rytme ...

Omtrent som pulsen på HSH om dagen. Bildene i animasjonen viser HSH - som imponerer med flott bygg. Romløsningene inviterer til variasjon og bruk av digitale verktøy. Det finnes noe for en hver arbeidsmetode: en til en, en til mange, mange til mange, dvs. skjermede områder, forelesningssaler og grupperom. Alt i delikate farger selfølgelig, med en blanding av myke og harde linjer.

Biblioteket imponerte. Jeg spurte etter en pensumbok som nylig er gitt ut. Den var ikke i biblioteket ... Når jeg sjekket mobilen min i pausen en økt senere, og ringte opp det ubesvarte anropet, kom jeg til biblioteket som kunne fortelle at boken var kjøpt inn slik at jeg kunne få den med meg hjem i sekken. Det er service det! Innholdet er så langt godt, det myldrer av inspiererende medstudenter - stemningen er god.

Etter to lange (hyggelige, hektiske og interessante dager) og 3 timers søvn siste natt så kan man vel kalle seg godt i gang med studier ... Jeg har byttet fra allmenndidaktisk profil til teknologisk profil. Det var et valg som satt langt inne, og som jeg fikk en aldri så liten veiledning i å ta avgjørelsen på. En pedagogisk blogger passet vist godt på en teknologisk profil ... Siden jeg bor på andre siden av landet var også graden av fokus på nettundervisningen viktig for den praktiske gjennomføringen av studiet (tid og penger ...). Den teknologiske profilen (slik det ser ut nå) har allerede godt innførte rutiner på å legge ut forelesninger. Et annet poeng er at det er flere studenter på denne profilen. Med et titalls studenter som vil møte på ukessamlingene, vil forhåpentligvis kvaliteten heves innholdsmessig på forelesningene (på grunn av interaktiviteten som oppstår). Disse faktorene til sammen, og det faktum at alle profilene uansett ligger under samme paraply: Master IKT i læring - med tilgang på alle ressurser i form av menneskelig kapital innen masterteamet - vipper meg altså over til teknologisk profil. Tiden vil vise om det var et riktig valg ... Nå - dyne ...

Litteratur for IKT 120 Digital verktøy i utdanning og opplæring

  • Krumsvik: Skolen og den digitale læringsrevoulusjon
  • Jenkins Henry: Konvergerende kulturer - se blogg på litteraturlista
  • Salomon Gilly: The key to active online learning
  • Multimedia for Learning - methods and development (aktuell for de på teknologisk profil)
  • Læring ...

Keep your mastermind up!

- ITU konferanse i Oslo
-Masterpresentasjoner
-Vårsamling

Felles framdriftsplan, milepåler, arbeidsgrupper, samarbeid, planlegging

onsdag 15. august 2007

HSH - Nå!


I dag er den store dagen. Klokken er snart 09:00 og det er 1 time til påstigning. I går var Veronica, Nikita og red. og sjekket ut veien til skolen, og forholdene. Kjøreturen fra Kopphaug tar ca. 50 min. Forholdene ved skolen virker så langt utmerket. Jeg har truffet IKT Rune, og Fronterproblemet er løst. Det var et script som ikke hadde kjørt riktig, hvilket innebar ny registrering. Laptoppen er levert for en gjennomgang og innstallering av VPN-klient. De har mye å gjøre her, så jeg blir nok på labben om jeg er på nett. Program for dagen er som følger:
Onsdag 15. august:

10:00 - 12:00 Frammøte og registrering (UND102 Datalab)
12:00 - 12:15 Opning (UND 104 Vesle auditorium)
12:15 - 12:45 Orientering v/prosjektleiar Jostein Tvedte (UND 104)
12:45 - 13:00 Kaffipause
13:00 - 14:00 Presentasjon av den nye studieplanen v/fagansvarleg Lars Vavik (UND 104)
14:00 - 15:00 Matpause/middag (Kantina)
15:00 - 16:00 Presentasjon av profilane (UND 104)

torsdag 9. august 2007

To Runer = et nettverk

I dag starta jeg med å kontakte IKT brukerstøtte og møtte der en hyggelig Rune som prøvde å lose meg gjennom forskjellig veiledninger for å se om det var noe jeg hadde oversett i prosessen med innstallering av VPN-klienten og de problemene jeg støtte på i går. Vi fant ikke noe spesielt, og ble derfor enige om å møtes for å se nærmere på problemet den 15.

Så nå, mens dagen renner ut, så dukker det opp en Rune til (se kommentar fra medstudent på foregående post). En dag, to Runer = et nettverk - ingen dårlig start på et studie som enda ikke har begynt altså c",)

onsdag 8. august 2007

Forberedelse til studiestart

Betalt studieavgift.

Sjekket overnattingsmuligheter.

Har kommet inn på Fronter. Får sendt post fra Fronter, men mottar ikke. Gjorde noen personlige innstillinger. Har prøvd Blogg funksjonen ... som ikke er en blogg funksjon. I første omgang kan den synes å se ut som en RSS-leser, men den fungerer ikke som det heller. Når jeg la inn en wiki viste den hele historien med redigering ...uffda. Hva er den til tro ...

Lastet ned VPN-klient, men får ikke logget inn (det står i instruksene at nedlasting bør gjøres på HSH, men ikke hvorfor ...) Jeg ble lovet i går når jeg skiftet passord at det nye ville være aktivt i kveld. Og jeg kommer altså inn på Fronter - men that's it!